Cerneala japoneză Iroshizuku este reprezentarea grafică a poeziei şi a emoţiei.


Denumirea acestor cerneluri, “Iroshizuku“, provine din alăturarea cuvintelor japoneze “iro” (culoare), care exprimă un standard înalt si o mare varietate de culori, iar “shizuku” (picături) sugerează chiar imaginea picăturilor de apă. Fiecare nuanţă din cerneala Pilot Iroshizuku poartă un nume care te inspiră şi invită la visare. Bogăţia şi estetica subtilă a culorilor poartă nume de flori precum Ajisai – adică Hydrangea, Asa-gao – în traducere Zorele, dar invocă şi culoarea penelor de păun – Ku-Jaku, ori verdele reflectat de picăturile de apă pe acele de brad – Syo-Ro.

Emoţia culorilor ne duce aminteşte de haiku-uri, renumitele poezii scurte japoneze, fiecare a câte doar 3 versuri, care cuprind în ele un univers întreg. Următoarele exemple te vor încânta şi te vor pune pe gânduri. Oare ce culoare de cerneală le-ar ilustra cel mai bine?

Tremur de umbre –
Nesaţ după soarele
Ce fuge de noi. 
(Ryuko)

Uneori norii 
Aduc odihna
Celor ce admiră luna! (Basho)

De-a lungul râului
n-am văzut niciun pod
ziua asta e fără sfârşit. (Shiki)

Tunet
Pe cer albastru
explozie de adevăr în om. (Shuson)

Sting lampa
Stelele proaspete
Se strecoară prin fereastră.  (Soseki)

Pe garoafe
Un fluture alb
Sufletul cui ? (Shiki)

Prospeţimea vântului
Vocea pinilor
Umple cerul vid. ( Onitsura)

Fuyu-Shogun sau Iarna Bătrânului este o nuanţă de gri prin care răzbate aerul tare şi aspru al sezonului rece, Kiri-same transpune în culoare senzaţia unui Duş de Toamnă, nuanţa unui peisaj cenuşiu parcă înainte de prima zăpadă. Yu-Yake este culoarea caldă şi învăluitoare a Apusului de Soare, iar Tsukushi îţi trage numele de la culoarea cald-maronie a cozii unui tânăr armăsar în aşteptarea primăverii.
Orice culoare ai alege, te avertizăm că frumuseţea ei va crea dependenţă… Din fericire, în colecţia DeScris vei găsi o mulţime de culori ale cernelurilor Iroshuzuku . Cu ce nuanţă ţi-ar plăcea să începi colecţia?