-1060x400w.png)
În era tastaturilor și a ecranelor digitale e ușor să cazi în capcana de a crede că scrisul de mână pare complet desuet, plictisitor și inutil. Cine are nevoie de el? E de modă veche și te-ai săturat de toate beneficiile pe care le aduce?
E clar, scrisul de mână nu este pentru toată lumea. Să devii mai creativ, să ai o capacitate mai bună de concentrare și chiar să-ți îmbunătățești memoria, cine are nevoie de toate acestea?
Iată de ce să NU scrii de mână și cum să te ții departe de stilou, pix sau creion:
1. Creativitate? Nu, mulțumesc, prefer să îmi păstrez rutina mea monotonă!
Scrisul de mână îți dezvoltă creativitatea? Vai, ce lucru inutil! Vrei să pierzi ore întregi în care creierul tău îți generează idei noi, imagini fantastice și povești interesante, doar pentru că îți lași gândurile să curgă liber pe hârtie? E mult mai bine să tastezi mecanic, fără să te gândești prea mult la ce vrei să exprimi. Cine vrea un caiet plin de schițe, idei ”out of the box” și notițe colorate când poate avea un document electronic fad și steril?
Dar dacă, totuși, simți nevoia să te „plictisești” cu scrisul de mână, să nu începi cu un stilou de calitate, cu o peniță fină care îți poate transforma fiecare cuvânt într-o expresie personală. Sau cu pixuri colorate, care să-ți facă ziua mai veselă. Sigur nu ai vrea ca în timpul „plictiselii” să te simți brusc inspirat, să umpli paginile de idei noi.
2. Memorie mai bună? Poate pentru cei care uită unde și-au pus cheile!
S-a demonstrat că scrisul de mână te ajută să reții mai bine informațiile și să-ți antrenezi memoria. Acum, pe bune, cine mai vrea să-și dezvolte creierul? Nu vrei să rămâi total dependent de listele de pe telefon și alarmele digitale? Sigur, dacă scrii de mână, ți-ai putea aminti toate ideile bune pe care le ai sau îți poți nota informații noi și importante. Dar ce rost are când poți să pierzi timpul căutând totul pe internet din nou? Însă ipotetic vorbind, dacă ai vrea să-ți amintești lucrurile fără să ai nevoie de telefon, poate că ar fi bine să ai un pix ergonomic, care să fie confortabil de folosit și să te facă să vrei să scrii mai des. Sau poate un stilou cu un design sofisticat care îți dă și o mică satisfacție vizuală atunci când îl scoți din buzunar. Dar, hei, cine are nevoie de memorie excelentă în zilele noastre?
3. Calm și concentrare? Mai bine agitat și stresat!
Scrisul de mână te ajută să te calmezi și să te concentrezi? Doar nu vrei să fii zen când poți să te simți mereu sub presiune și copleșit? Într-o lume în care toată lumea e ocupată, de ce ai vrea să te bucuri de momentele în care te așezi la o cafea, iei un stilou elegant și îți scrii gândurile într-un jurnal? Mda, sună prea liniștitor! Dacă, totuși, ai vrea să te relaxezi măcar puțin, poți încerca un pix cu cerneală gel, care se mișcă lin pe hârtie, sau un stilou cu peniță flexibilă, care îți dă senzația că totul curge de la sine. În plus, timpul petrecut scriind îți va aduce o satisfacție reală, de parcă ai transformat stresul în ceva frumos. Dar mai bine rămâi în acea stare agitată - e „normal”, nu?
4. Personalizare și conexiune emoțională? Ce prostii romantice!
Nu e nimic mai plictisitor decât să personalizezi un mesaj. Să scrii o scrisoare de mână? Sau un bilet de mulțumire cu propriile tale cuvinte? Ah, ce pierdere de timp! E clar că e mai ușor să trimiți un mesaj standard de pe telefon, cu multe emoji-uri ca să îți exprimi sentimentele. Totuși, în caz că vrei să impresionezi cu adevărat pe cineva sau să transmiți ceva cu adevărat sincer, un instrument de scris de calitate și un set de foi elegante ar putea face minuni. Când oferi o scrisoare scrisă de mână, ai grijă: destinatarul ar putea fi atât de impresionat încât să-ți păstreze scrisoarea ani de zile! Mai bine folosești un mesaj text pe care îl poate șterge după 3 secunde.
5. Scrisul frumos și elegant? Nu, mai bine ceva standard, ca fonturile tastate în grabă
Când scrii de mână, fiecare literă este rotunjită frumos, iar tu îți poți dezvolta caligrafia. Dar cine ar vrea să aibă un scris frumos? Ce rost are să înveți să scrii frumos, când poți să lași tastatura să facă totul pentru tine? Dacă te încumeți să abordezi această activitate greoaie și „obosită” de a-ți perfecționa scrisul de mână, folosește un stilou cu peniță fină, de calitate, care să-ți ofere control asupra fiecărei linii și sentimentul de împlinire că ai creat ceva atât de plăcut vizual. Ce să mai vorbim despre seturile de caligrafie, neapărat să te ții departe de ele, există riscul să devii dependent!
În loc de concluzie: nu scrie de mână, dacă vrei să ratezi o experiență autentică, plină de satisfacții!
Dacă am reușit să te convigem că e timpul să simți (din nou) acea legătură personală cu hârtia și cerneala nu ezita să-ți cumperi un stilou special, un notes frumos și tot ce îți mai trebuie ca să aduci mai multă plăcere în viața ta prin scris. Găsești totul aici, pe www.descris.ro!