Cum scriem frumos?


Deprinderea scrisului începe chiar înainte de începerea școlii, cu primele cuvinte așternute cu stângăcie adorabilă pe hârtie.

Mama, tata, pisică, primele litere mari apar chiar și inversate, un lucru absolut firesc în această etapă. Odată cu începerea școlii sau chiar de la grădiniță sunt dezvoltate abilitățile motrice fine și de coordonare. Linii, bastonașe, bucle și ovale, toate aceste exerciții pun bazele scrierii.

Învățarea și exersarea acestor mișcări creează automatismul, necesar învățării și scrierii alfabetului.


Primele stilouri


Un stilou școlar trebuie să îndeplinească mai multe condiții: să fie ergonomic, ușor, să aibă peniță de duritate mai mare și să fie ușor de încărcat cu cerneală. Plus: este de preferat să aibă o formă care să împiedice rostogolirea lui pe birou.

Recomandările noastre pentru un bun start în clasa întâi sunt stilourile Faber-Castell Scribolino și Lamy ABC.




Poziția corectă a corpului


Postura din momentul scrierii este poate principala cauză a unui scris dezordonat, cu înclinație inconsecventă a literelor. Când scriem, spatele poate fi ușor înclinat în față, tălpile lipite de podea, iar genunchii poziționați sub nivelul coapselor. Ambele mâini se țin pe masă, având grijă să existe suficientă libertate de mișcare. Poziționarea degetelor este, de asemenea, importantă.

Prinderea cu trei degete a stiloului se face relaxat, fără a crispa mușchii degetelor, dar păstrând în același timp tensionarea necesară scrisului. Copiii au nevoie de îndrumare și trebuie corectați în mod repetat pentru deprinderea corectă a acestor poziții de scris.


Cum trebuie așezat caietul pe masa de scris?


Sunt persoane care preferă ca hârtia să fie așezată drept pentru scris. Dacă observi că acest lucru nu funcționează pentru tine, încearcă să înclini caietul la un unghi de 25 de grade față de marginea mesei, în partea dreaptă dacă ești dreptaci sau spre stânga, pentru stângaci.


Ca adult, scrisul poate suferi deteriorări de-a lungul timpului, cel mai adesea din cauza lipsei de exercițiu.


Este cunoscut faptul că scrierea de mână susține dezvoltarea cognitivă, iar în timpul scrisului sunt activate o serie de regiuni din ambele emisfere cerebrale implicate în gândire, limbaj și memorie. Pentru a beneficia de impactul pozitiv pe care scrisul îl are asupra noastră este indicat să nu pierdem acest exercițiu.


Vrei un scris mai frumos? Verifică înălțimea și lățimea literelor, fii atent la spațierea dintre ele și alege un stilou de calitate, pe care să îl folosești cu plăcere. Foarte important: nu te grăbi! Scrie cu atenție la rotunjimea fiecărei litere și caligrafiază fiecare cuvânt fără să ai momentul final în minte, bucură-te de întregul proces.


Scrisul poate fi îmbunătățit prin exerciții repetitive, dar putem găsi și activități mult mai atractive cum ar fi scrierea unui jurnal zilnic sau a "paginilor de dimineață". Pentru cei ce doresc să abordeze caligrafia la un alt nivel, seturile dedicate de caligrafie sunt o idee excelentă pentru această practică extraordinară.


Perseverența este cheia reușitei, iar scrisul poate fi o modalitate perfect de relaxare.

Comandă pe www.descris.ro stilourile care se potrivesc stilului tău!